Planete


Planete su veliki objekti koji kruže u orbiti oko neke zvezde. Mogu biti sastavljene od stena, metala, tečnosti , gasa, ili kombinacije ovih elemenata. U našem sunčevom sistemu postoji devet planeta koje kruže oko naše zvezde, Sunca. Posmatranjem drugih zvezda moćnim teleskopima, astronomi su ustanovili da i one imaju svoje planete. Prema tome, u vasioni može da postoji još millijarde drugih planeta.

Sunčev sistem je započeo život kao oblak gasa i prašine koji se kretao po galaksiji Mlečni put. Smatra se da je eksplozija neke supernove mogla prouzrokovati širenje udarnih talasa kroz vasionski prostor, koji su pogodili oblak i na neki način izazvali njegovo zgušnjavanje pod dejstvom njegove sopstvene sile gravitacije.

Tokom narednih 100 000 godina, zgusnuti oblak je postao uskovitlani disk, koji se zove sunčeva maglina. Pod pritiskom gasa i prašine koji su se spiralno kretali ka centru, maglina je postajala sve vrellija i gušća i počela je da se širi. Ubrzo se razvilo i mlado Sunce.

Izvan ove centralne peći, čestice prašine su počele da se zbijaju kao pahuljice, prvo u male fragmente stena, a zatim i u ogromne stene. Tokom milion godina, neke su narasle u blokove sa prečnikom od više kilometara, koji se nazivaju planetezimali. Oni su kasnije počeli da se međusobno sudaraju, spajajući se kao grudve snega i od njih su nastale četiri stenovite unutrašnje planete, Merkur, Venera, Zemlja i Mars, kao i jezgra četiri gasovita džina, Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Sunčev vetar je oduvao ostatke prašine i gasa, uključujući i atmosfere koje su okruživale četiri unutrašnje planete. Planete džinovi su bile daleko od najčešćih udara sunčevog vetra, što im je omogućilo da sačuvaju debele slojeve gasa koji ih je okruživao. Jupiterova sila gravitacije je izazvala međusobno uništavanje obližnjih planetezimala i sprečila njihovo spajanje u novu planetu, a preostali pojas stenja poznatog kao asteroidi, i danas se nalazi u orbiti oko Sunca.

Planete sunčevog sistema su:
Mekur
Venera
Zemlja
Mars
Jupiter
Saturn
Uran
Neptun
PlutonSearch