Istraživanje svemira


Nova tehnologija je omogućila istraživanje svemira. Sateliti su svemirske letelice bez posade koje kruže oko Zemlje i lansiraju se pomoću raketa u svemir. Prvi od njih, Sputnjik 1, lansiran je 1957. godine iz Sovjetskog Saveza.

Prvi čovek koji je kročio u svemir bio je Jurij Gagarin, pilot ''Vastoka 1'', lansiranog 12. aprila 1961. godine u orbitu oko Zemlje. Čovek je prvi put stupio na drugo nebesko telo 21. jula 1969. godine. Nil Armstrong i Edvin Oldini su se spustili na Mesec, dok ih je u ''Apolu 11'' na putanji oko Meseca čekao Majkl Kolins. Danas u orbiti kruži oko 300 satelita. Koriste se za slanje telefonskih poziva i televizijskih slika širom sveta, kao i za informisanje o vremenu.

Do sada su astronauti išli oko Zemlje, šetali svemirom i aterirali na Mesec. Svemirske letelice bez posade lansiraju se da istražuju udaljene planete. Na Zemlju šalju informacije i slike i do sad su sletele na Mars i Veneru. Naročito uspešna bila je misija kosmičkih brodova Vojadžer 1 i 2, započeta 1977. godine. Tom prilikom su sonde prošle pored Jupitera (1979.), Saturna (1980. i 1981.), Urana (1986.) i Neptuna (1989.) i sakupljeni su dragoceni podaci o ovim planetama i njihovim satelitima.Search