Međuzvezdana materija


Međuzvezdani prostor nije prazan. Osim gravitacionog i magnetskog polja, u njemu je i međuzvezdana materija. Ona se sastoji od čestica, prašine i gasa. Gustina ove materije je veoma mala, tako retka materija na Zemlji još nije dobijena, ali zbog ogromnih dimenzija prostora ona čini jednu desetinu mase Galaksije.

Međuzvezdana prašina sastoji se od čestica čiji je prečnik oko stotog dela milimetra. Na tim česticama se vrši apsorpcija i rasejanje svetlosti zvezda. Međuzvezdana prašina je neravnomerno raspoređena, a najviše je ima u ravni Mlečnog puta.

Međuzvezdani gas se sastoji prvenstveno od vodonika, ali je otkriveno i prisustvo i drugih molekula, npr. azota, vode, itd.

Kosmičko zračenje čine relativističke čestice. Eksplozije supernovih su glavni izvor ovih čestica. Relativistički elektroni imaju najčešće brzine od 120000 km/s.

Međuzvezdani gas i prašina su najgušći u oblastima koje nazivamo magline. Srednja temperatura čestica međuzvezdanog gasa je od -263 C do -173 C. Postoje planetarne i difuzne magline. Difuzne magline se dele na svetle i tamne. Svetle magline su u blizini toplih zvezda i svetle. Tamne magline se sastoje uglavnom od prašine, pa svoje prisustvo pokazuju apsorpcijom. Izgledaju kao oblasti bez zvezda. Planetarne magline imaju oblik eliptične pločice ili prstena sa zvezdom u sredini. Ime su dobile zbog sličnosti sa izgledom planeta posmatranih kroz male teleskope. Temperatura gasa u maglini može dostići više od 10 000 C.Search