život zvezda


Sve zvezde nastaju sakupljanjem međuzvezdane materije, pod uticajem sile teže pri čemu one postaju guste mase gasa i prašine, koje se nazivaju protozvezdama. Nije sasvim jasno zašto dolazi do ovoga. Moguće je da je ovaj proces pokrenut eksplozijom neke obližnje zvezde koja je pri kraju svog života zvezde.

Nakon formiranja protozvezde, jezgro postaje tako vrelo da u njegovoj dubini otpočinju nuklearne reakcije. One rasteruju gas i prašinu, iako nešto od njih ostaje u disku koji okružuje novu zvezdu. U njemu se mogu stvoriti planete. Zvezda postaje stabilna, ''normalna'', zvezda. Gas gori i zbog toga zvezda svetli. Poput ogromnih nuklearnih centara, one proizvode ogromne količine energije u obliku toplote i svetlosti koju svojim sjajem emituju u svemirski prostor. Kada se gorivo koje ona koristi za stvaranje energije iscrpi, jezgro se urušava a ostatak zvezde se povećava i nastaje crveni džin.

Zvezda može da postane i do pedeset puta veća od svoje normalne veličine. Od toga može da zavisi kakav će ona imati kraj. Jedna ogromna zvezda će postati super džin koji će se raspasti u ogromnoj eksploziji zvanoj supernova. Ona zavržava svoj život ili kao neutronska zvezda, ili kao crna rupa. A crveni džin će izduvati deo svoje materije u svemirski prostor, ostavljajući za sobom belog patuljka.Search