Zemlja u svemiru


Zemlja, sićušna tačka u svemiru, sa svojim pratiocem Mesecom, zajedno sa još osam planeta, više hiljada asteroida (malih planeta) i velikim brojem kometa i meteora kruži oko Sunca. One se zadržavaju u njegovoj orbiti snagom Sunčeve teže. Sva ova nebeska tela zajedno sačinjavaju Sunčev sistem. Ovaj sistem je, verovatno, formiran od prašine i gasova pre 4.600 miliona godina.

Sunce i njegove susedne zvezde zajedno čine zvezdano jato. Zvezdana jata i poneka usamljena zvezda sa međuzvezdanim materijalom čine sistem koji nazivamo Galaksija. Galaksije su džinovske skupine zvezda. Galaksija u kojoj se nalazi Sunce naziva se Mlečni put. To je ogromna spirala sastavljena od oko 200 milijardi zvezda i ima prečnik od oko 100 000 svetlosnih godina. Naučnici smatraju da postoji čak i više od 6.000 miliona galaksija. Većina od njih imaju eliptičan oblik. Postoje i druge galaksije čiji je oblik nepravilan.

U centru Mlečnog puta postoji ispupčenje, jezgro, u kome su koncentrisane starije, crvene zvezde. Četiri džinovska kraka polaze iz jezgra i u njima se nalaze mlađe, plave zvezde, kao i prostori ispunjeni gasom i prašinom - sirovinom za stvaranje novih zvezda. Cela spirala se okreće brzinom od oko 250 kilometara u sekundi. Sunce se nalazi na oko 25 000 svetlosnih godina (na polovini puta) od centralne tačke naše galaksije, na jednom od spiralnih krakova. Tamo se nalaze uglavnom žute i narandžaste, mlade i zvezde srednjeg doba.Search