Vasiona


Sve sto postoji i sve sto vidimo oko sebe pripada vasioni. Naša planeta, sve na njoj, od bakterija do ogromnih zgrada, od čestica prašine do ogromnih zvezda i planeta, sve su to delovi vasione. Njoj pripada čak i prazan prostor.

Vasiona je nezamislivo prostrana: proteže se na milijarde i milijarde kilometara. Razdaljine u vasioni su ogromne pa se za merenje udaljenosti koristi posebna jedinica mere. To je svetlosna godina, ili razdaljina koju svetlost pređe za godinu gana krećući se brzinom od oko 300 000 kilometara u sekundi: oko 9 460 528 405 000 kilometara. Najbliža zvezda Zemlji (posle Sunca), Proksima Kentaura, udaljena je 4,2 svetlosne godine. Najudaljeniji objekti u vasioni za koje znamo udaljeni su od Zemlje više od 13 milijardi svetlosnih godina.

Skoro sva materija u vasioni se nalazi u galaksijama, ogromnim masama zvezda, gasa i prašine. Verovatno postoji oko sto milijardi galaksija, a svaka od njih sadrži stotine milijardi zvezda. Galaksije su grupisane u džinovske magline galaksija koje se nazivaju superjata. Ona se prostiru po vasioni kao neka mreža, sačinjena od vlakana i čvorova. Između njih se protežu ogromni prazni prostori.

Sama superjata sastoje se od manjih galaktičkih jata. Jedno od njih, jato sastavljeno od oko tridesetak galaksija, naziva se Lokalna grupa. Ovde spada i galaksija Mlečni put, prostrana grupa zvezda čiji položaji obrazuju spiralu, kojoj pripada i naša lokalna zvezda, Sunce.

Astronomi su utvrdili da se galaksije međusobno udaljavaju velikom brzinom. To znači, po teoriji velikog praska, da su one, nekada davno, bile blizu jedna drugoj. Prema toj teoriji, vasiona ima svoj jasni početak, a možda ima i svršetak.Search