Sunce


Sunce je jedna od više milijardi zvezda u galaksiji Mlečni put koja je samo jedna od milijardu galaksija u vasioni. Za nas na Zemlji ona je od ključnog značaja, jer bez njega ne bi mogao da postoji nikakav život. Među zvezdama Sunce je po veličini ispod proseka, ali u poređenju sa planetama, ono je ogromno. Njegov prečnik od 1.400.000 kilometara je sto puta duži od Zemljinog. Sunce je uglavnom sastavljeno od vodonika (tri četvrtine njegove mase) i helijuma. Ono proizvodi ogromne količine energije sagorevajući četiri miliona tona vodonika u sekundi.

U centru Sunca je jezogo, oblast u kom vlada izuzetno visok pritisak i temperatura od oko 15 miliona stepeni Celzijusa. To je Sunčeva nuklearna peć, koja emituje energiju koja Suncu daje sjaj. Atomi vodonika se spajaju i stvaraju helijum. Energija koja nastaje u ovoj reakciji teče od jezgra, kroz zonu zračenja do zone konvekcije. U ovoj zoni, u jednom neprekidnom ciklusu, vreli gas ključa i izbija na površinu gde se hladi pre nego što opet potone u jezgro, gde se ponovo zagreva.

Sunčev spoljni omotač, fotosfera, debeo je samo oko 500 kilometara, a njegova temperatura od 5 500 stepeni Celzijusevih, mnogo je ''hladnija'' od one u jezgru. On je u stanju stalnog kretanja , kao voda koja ključa u loncu. Na stotine hiljada plamtećih mlazeva gasa, poznatih kao spikule, dostiže visinu od 10 000 kilometara u Sunčevoj atmosferi, koja se zove hromosfera. Iznad hromosfere nalazi se korona, Sunčeva vrela, svetlucajuća spoljna atmosfera. Ona se vidi sa Zemlje samo za vreme potpunog pomračenja Sunca.

Kada Sunčevo vodonično gorivo bude počelo da nestaje, Sunce će izrasti u mnogo veću i sjajniju zvezdu, nazvanu crveni džin. Ono će na kraju odbaciti svoje spoljne slojeve u svemirski prostor. Od Sunca će tada ostati samo izvanredno gusta zvezda (beli patuljak), pre nego sto se konačno ohladi i ugasi (crni patuljak).Search