Posetite Oslo - vodič, podaci i atrakcije


Tražite vodič za Oslo sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Oslo - glavni grad Norveške
Oslo je najveći i glavni grad Norveške. Zauzima teritoriju od 454 kvadratnih kilometara. Kroz grad protiče reka Aker. Broj ostrva koja spadaju pod teritoriju grada je 343.

Kada je grad nastao?
Istorija govori da je Oslo nastao 1000. godine, a osnovao ga je vodja Vikinga i nazvao Oslo Fjord. 1624. godine grad je izgoreo u požaru do temelja. Obnovio ga je Kristian IV, vladar Danske i Norveške, i dao mu ime Kristiania, koje je nosio sve do 1925. godine, kada ponovo dobija stari naziv ? Oslo. Tokom Drugog svetskog rata ovaj grad su okupirale nemačke trupe i delimično ga uništile.

Šta treba posetiti u Oslu?
Centralni deo grada okružen je zidinama zamka Akeršus, starog više od 700 godina, katedralom, zdanjima Volgejt i Skipergejten, poznatijim kao Kvadraturen, u kom su istorijske i kulturne institucije, kao što su Muzej teatar grada Oslo, Muzej savremene umetnosti i berza. Posebnu poslasticu za turiste čini i kraljevska palata u ovom gradu. U gradu se nalazi Univerzitet osnovan 1811. godine, Norveška akademija nauka i sedište Norveškog Instituta Nobel, u kome se donosi odluka o dobitniku Nobelove nagrade za mir svake godine.

Istorija Osla
Zaštitnik Osla je Sveti Halvard, kraljev rodjak, koji je hrabro žrtvovao svoj život pre 900 godina. Na lokaciji Riun Park nalazi se srednjevekovna tvrdjava, ostaci katedrale Svetog Halvarda i manastir Olav. Oslo je glavni privredni centar Norveške. U njemu su značajna industrijska postojenja i jedna od najvećih luka u severnoj Evropi. 1952. godine u Oslu su održane zimske Olimpijske igre. U Oslu živi oko 550.000 stanovnika. Dominantni su Norvežani, ali ima i drugih naroda, čak 30.000 Pakistanaca. U strogom centru grada je ulica Karl Johan, koja je glavno šetalište ovog grada.
photo:john erling bladSearch