Posetite Pariz - vodič, podaci i atrakcije


pariz ajfelov toranj i grad Tražite vodič za Pariz sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.
Pariz - glavni grad Francuske
Pariz je najveći i glavni grad Francuske, sa oko 10 miliona stanovnika. Poznat je kao ,,Grad svetlosti'', zbog svoje lepote i šarma. Smešten je u središnjem delu države na reci Seni. Od obale Atlantika udaljen je 370 kilometara. Grad je smešten u nisko položenom basenu Sene, iako se prema rubu grada uzdižu brdašca. Do danas je zadržao relativno kružni oblik, koji je imao od nastanka.

Kada je Pariz nastao?
Na prve tragove Pariza nailazimo krajem III veka pre nove ere, kada je to bilo malo naselje na ostrvcu na Seni. Osnovalo ga je galsko pleme poznato pod nazivom Parisi. Prvi pisani dokaz o postojanju Pariza nalazimo 52. godine pre nove ere, kad je Julije Cezar u svojim komentarima opisao ovo naselje pod nazivom Lutetia. U I veku Lutetia se kao rimski grad proširila i na levu stranu Sene. Serija varvarskih navala razara grad u II veku, a lokalno stanovništvo se seli na ostrvo koje ogradjuju čvrstim kamenim zidom. U IV veku Lutetia je poznata kao Civitas Parisiorum ili skrađeno Paris. U V veku Franci osvajaju Pariz i pretvaraju ga u svoj glavni grad.

Razvoj Pariza u srednjem veku
U ranom srednjem veku grad se počinje razvijati, a vrhunac doseže u XII i XIII veku. U tom razdoblju izgradjene su i mnoge značajne gradjevine kao što je Notre Dam, osnivaju se i prva sveučilišta, Sorbone je otvorena 1253. godine. Prema procenama Pariz je još 1365. godine imao 275.000 stanovnika. Renesansa donosi novi uspon gradu koji se sada počinje razvijati u značajan centar. Za vreme Francuske revolucije grad je uništen i opterećen mnogim problemima, ali u tom periodu konačno je utvrdjen status Pariza kao glavnog grada. Napoleonsko razdoblje obeleženo je izgradnjom i rekonstrukcijom grada što udara temelje za predstojeću urbanizaciju. Prva železnica u Pariz je stigla 1837. godine i uzrokovala je snažan razvoj grada.

Šta treba posetiti u parizu?
Pariz krase spomenici različitih umetničkih stilova od gotike preko renesanse i baroka do savremenih stilova, brojni muzeji od kojih je najpoznatiji Luvr sa delima najvećih svetskih umetnika, pa Ajfelova kula, Trijumfalna kapija, Latinski kvart, Monmart, Notradamska katedrala, galerije, pozorišta i opere, sve ovo čini da Pariz nosi epitet turističkog centra sveta. La Konkord je najveći i centralni trg u Parizu. Ovo mesto ne da je samo turistička atrakcija, već i važan istorijski spomenik. On je napravljen u čast Luja XV, ali je tokom istorije bio mesto gde su se tokom Francuske revolucije izvršavale hiljade egzekucija na giljotini.

Klimatske prilike u Parizu
Klima u gradu je umerena i prijatna. Ovaj grad se nalazi u geografskoj depresiji, sa prosečnom nadmorskom visinom od 60 metara. Ovo je dodatni problem uz zagadjenje koje potiče od izduvnih gasova automobila i motornih vozila, jer se često spuštaju magle i oseća se smog u gradu.
photo:gnu licecnceSearch