Posetite Prag - vodič, podaci i atrakcije


Prag slika Vodič za glavni grad Češke - Prag
Tražite vodič za Prag sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Glavni grad Češke republike sa svojih 1,1 miliona stanovnika leži na obalama reke Vltave.

Prag kao industrijski centar Češke
U ovom srednje-evropskom gradu razvijene su automobilska industrija, hemijska industrija, elektroindustrija, tekstilna i konfekcijska industrija, industrija kože, proizvodnja precizne mehanike i optičkih instrumenata, industrija gume i mašinska industrija. Takodje, razvijena je i poljoprivreda - u okolini grada uspevaju kulture šećerne repe, pženice i hmelja.

Prag kao istorijski grad
Industrijski bogat grad, ali još bogatiji za kulturno istorijske spomenike. Na tornju gradske kuće pruža se 500 godina star astronomski časovnik. Na časovniku defiluju apostoli. Na kraju pojavljuje se smrt, koja zvoni malim zvonom i označava kraj dana. Srce grada čini trg kralja Vjenceslava, na kom se nalazi njegova bronzana statua. Tu se nalaze kraljevska palata i dvorac Stenberg. Malo dalje na ništa manje lepom trgu, nalazi se spomenik Jana Husa. U neobičnoj sedećoj pozi, ovaj Češki nacionalni heroj, učitelj i crkveni reformator, spaljen zbog svojih ideja, dobio je u svom podnožju za suseda jednog studenta, koji se spalio. Zove se Jan Palah.

Koje spomenike treba obići?
Prag je i vikend turistička destinacija. Treba spomenuti i zamak Belvedere, sagradjen za kraljicu Anu u renesansnom stilu, iz 1536. godine. U blizini univerziteta nalazi se pozorište, čuveni Praški divadolc. Preko Vltave od svih najlepši je Karlov most. Zidine Hrdažana čuvaju ulicu zlatara tipičnu po svojim raznobojnim fasadama, mnogobrojnim trgovima i palatama. Tu je Karlova katedrala puna raskošnog bogatstva. Sa druge strane reke nalazi se kula na ulazu u grad sa Karlovog mosta.

Katedrala Svetog Vida uzdiže se iznad ostataka rimske bazilike. U senci te katedrale, srednjevekovni alhemičari tragali su za formulom zlata i kamenom mudrosti. Astronomi su posmatrali zvezde. Sada su to muzeji kroz koje prolaze kolone turista. Za ovaj grad karakteristični su dućani čiji izlozi blistaju kristalnim predmetima, kao i kafanice sa debelim zidovima i polukružnim svodovima, požutelih od vremena i duvanskog dima.photo:Stefan Bauer
Search