Posetite Rim - vodič, podaci i atrakcije


rim nocu Tražite vodič za Rim sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Šta treba znati o istoriji Rima?
U antička vremena grad Rim je bio centar najveće imperije, koje je svet ikada video. Iako je carstvo nestalo, Rim je preživeo i postao prestonica Italije, regiona Lacio, provincije Rim, kao i centar Rimokatoličke crkve i destinacija ljubitelja umetnosti. Znan je svima i kao Večni Grad. Prema predanju Rim je osnovao Romul i njegov brat Rem 753. godine pre nove ere. Iako neki arheološki nalazi pokazuju da je na teritoriji ovog grada i ranije postojalo naselje, nema nikakvih pisanih dokaza o tome.

Smešten je u centralnoj Italiji na reci Tiber. Izgradjen je na sedam brežuljaka koja su prvobitno bila odvojeni jedan od drugog močvarama. Te su močvare isušene kroz vekove i cela oblast je izgradjena, ali brežuljci i dalje odredjuju različite oblasti grada.

Ostaci starog Rima koje treba posetiti
Koloseum i Rimski Forum se nalaze južno od Trga Venecija. U Koloseumu, koji je izgradjen u I veku nove ere, borci koji su se nazivali gladijatorima učestvovali su u surovim borbama. Rimski Forum je bio centar vlade i komercijalnih aktivnosti u antičkom Rimu. Ostaci mnogih hramova i drugih gradjevina su vidljive u Forumu. Preko puta rimskih ruševina su Palatin i brežuljci Kapitolini. Još jedna znamenita zgrada antičkog Rima je Panteon, dobro očuvani hram iz II veka nove ere. Zapadno od Panteona je Trg Navona, sa jednom od najčuvenijih Rimskih fontana, koju je dizajnirao skulptor Djovani Bernini u XVII veku. Voda u Rimskim fontanama dolazi iz akvadukta koji je izgradjen pre 2.000 godina.

U Rimu se nalazi sedište Pape - Vatikan
Na drugoj obali Tibera je grad Vatikan. Ovaj deo Rima je dom svih Papa Rimokatoličke crkve. Tako je grad i postao religijski centar. Vatikan je nezavisna nacija.Tu se nalazi i jedna od najvećih crkava na svetu, Bazilika Svetog Petra. U Rimu se nalaze i stotine drugih crkava. Izvan grada su katakombe iz ranog hrišćanstva. Ova pogrebna mesta su ispod zemlje u lavirintima koji se spuštaju nekoliko spratova

Mnogi svetski poznati umetnici su živeli i stvarali u Rimu
Medju svetski poznatim umetnicima koji su živeli i radili u Rimu su slikari Rafaelo i Karavadjo, kao i skulptor Djovani Bernini. Njihova dela se mogu videti u čitavom gradu, u muzejima, crkvama i javnim trgovima. Radovi Mikelandjela su naročito slavni, uključujući i njegove slike na plafonu i zidu Sikstinske Kapele u Vatikanu, skulpture u raznim crkvama i centralnoj kupoli Bazilike Svetog Petra, koju je dizajnirao.

Muzej Kapitolin poseduje neke od najboljih rimskih statua i drugih objekata iz prošlosti.Od o stalih muzeja treba izdvojiti Vilu Djulija, Nacionalni muzej Rima i Vatikanski muzej. Od galerija najveće su galerija Borgeze, Doria-Pamfili galerija sa kolekcijama slika autora poput Velaskeza, Ticijana i Karavadja kao i Nacionalna Galerija Moderne Umetnosti.

Rim kao ekonomski centar italijanske države
Najveći deo radne snage Rima je zaposlen u gradjevinarstvu, turizmu i u vladi. Glavne grane industrije su elektronika, hemijska industrija, gradjevinarstvo, štampa, proizvodnja odeće i prerada hrane.

U prvoj polovini XIX veka, različite regije Apeninskog poluostrva su počele da rade na stvaranju jedinstvene države. Kraljevina Italija je proglašena 1861. godine, ali bez Rima koji je ostao pod vlašću Pape. Konačno 1870. italijanske trupe su umarširale u Rim i grad je postao prestonica ujedinjene Italije.

Ovo je zasigurno grad sa najdužom i najinteresantnijom istorijom u svetu, a takodje i kolevka svetske kulture. Danas Rim ima oko 2.800.000 stanovnika.
photo:massimo catarinellaSearch