Posetite Varšavu - vodič, podaci i atrakcije


Varsava turisticke atrakicje Tražite vodič za Varšavu sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Varšava glavni grad Poljske
Varšava, glavni grad, politički, društveni i ekonomski centar Poljske. Samostalna administrativna jedinica i upravno središte istoimenog vojvodstva sa preko 1.700.000 stanovnika, na površini od 495 kvadratnih kilometara, leži na obalama reke Visle. Prema predanju grad je dobio naziv po imenima dvoje dece Vars i Sava. Njima je sirena sa Visle predvidela da će osnovati grad, što su oni i uradili, a potom mu dali ime Varšava. Varšava se prvi put pominje u XIII veku. Nju je osnovao vojvoda Boleslav od Mazovije, koji je u to vreme imao nezavisno vojvodstvo.

Varšava raskrsnica puteva
Zbog povoljnog geografskog položaja, u čvorištu trgovačkih puteva izmedju središnje i istočne Evrope, više puta je bila razorena i napadana od strane raznih osvajača. Već u drugoj polovini XIV postaje važan trgovački centar. Godine 1408. dobija gradsku upravu. Pod poljsku vlast pada 1526. godine, kada je umro poslednji član Mazovijske dinastije. Prestonica postaje 1596. godine i razvija se u političku metropolu i vodeće trgovačko poslovno središte. Gradsko područje širi se uglavnom u smeru sever-jug oko najstarije prometnice, koja prolazi starim gradom i ulicom Krakowske Przedmiescie.

RazarenjeVaršave u toku II svetskog rata
Oko 1830. godine ubrzan je razvoj industrije gradnjom železničke mreže prema velikom industrijski potpuno nerazvijenom ruskom tržištu. Za vreme II Svetskog rata, u oktobru 1940. godine, Nemci sve Jevreje iz Varšave sele u odredjeni deo grada, odakle su se iselili svi koji nisu Jevreji. Oko Varšavskog geta podiže se visok zid, a ispred svih ulaza je postavljena straža. U taj skučen prostor Nemci su smestili 500.000 Jevreja, ne samo iz Varšave nego i iz drugih gradova Poljske, izloživši ih laganom umiranju od gladi i epidemija. U toku II Svetskog rata grad je potpuno razoren (90% industrijski objekti, 75% stambenih zgrada, 85% kolovozne i ulične mreže, 60% stabala u parkovskim površinama je posečeno). Tokom ovog rata u Varšavi je stradalo 670.000 ljudi i ovo je definitivno bio grad u kome se desila najveća tragedija u II Svetskom ratu.

Univerziteti i spomenici kulture u Varšavi
Pored Univerziteta, u gradu se nalazi i veći deo naučnoistraživačkih instituta Poljske, brojni muzeji (radiološki, geološki, nacionalni, istorijski, arheološki, tehnički i dr.), niz prosvetnih i kulturnih ustanova. U starom delu, na glavnim trgovima i u obližnjim ulicama nalaze se vredni, posle rata, rekonstruisani kulturno istorijski spomenici, gotička katedrala Svetog Jana iz XIV veka, Barbakan, tvrdjava iz XV veka - jedna od retkih gradjevina te vrste u Evropi, s delom srednjovekovnih zidina i dve crkvene gradjevine iz XVII i XVIII veka.

Palata kulture najviša zgrada u Poljskoj
Palata kulture i nauka najviša je zgrada u Poljskoj sa 234 metra. Zbog geografskog položaja Varšava je važno prometno središte s velikim značajem u medjunarodnom avionskom prometu. Medjunarodnim aerodromom je povezana sa svim evropskim glavnim gradovima. U Varšavi je 14. maja 1955. godine potpisan Varšavski pakt izmedju Albanije, Bugarske, Čehoslovačke, Madjarske, Istočne Nemačke, Poljske, Ruminije i SSSR , vojni savez istočnoevropskih zemalja koji je trajao 20 godina.

Etnička struktura stanovništva u Varšavi
Stanovništvo govori poljskim jezikom i katoličke je vere. Od 2005. godine Poljska je član Evropske Unije. U Varšavi je živeo i Ludvig Zamenhof, tvorac Esperanta, internacionalnog univerzalnog jezika. Uz ovog velikana, u Varšavi je rodjeno i živelo puno naučnika i Nobelovaca.
photo:martimarSearch