Posetite Nikoziju - vodič, podaci i atrakcije


Nikozija centar grada Tražite vodič za Nikoziju sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Nikozija - glavni grad Kipra
Nikozija je glavni grad Kipra, ostrvske države u Sredozemnom moru. Grad se nalazi u unutrašnjosti ostrva, i ima oko 250.000 stanovnika. Nikozija je grad koji je sagradjen kao venecijansko utvrdjenje, a tu funkciju imao je veoma kratko, od 1567. ? 1570. godine. Shodno svojoj svrsi morao je biti sagradjen na povoljnom mestu, tako da je reka Pedieos, na kojoj se nalazi Nikozija, a koja se pruža duž centralne ostrvske nizije, Mesarije, imala veoma veliki značaj za ovaj grad, ne samo u prošlosti, već i u današnjici, u doba industrijalizacije i modernizacije, kada je transport robe i proizvoda do odredišta od presudnog značaja za razvoj privrede.

Nikozija industrijski centar Kipra
Nikozija je pored toga što je industrijski centar Kipra, takodje i centar administrativne oblasti, koja inače pripada turskom sektoru ostrva. Ovaj grad je najveći na Kipru i predstavlja trgovinski centar za distribuciju poljoprivrednih proizvoda, ima i fabrika tekstila, kože, plastike, grnčarije, a i nekoliko rudnika bakra nalazi se u blizini grada. Nikozija se pominje još u VII veku pre nove ere, naravno pod drugim imenom. Tokom svoje istorije bila je u sastavu Rimskog i Vizantijskog carstva, pod Krstašima, Mlecima, Turcima i Velikom Britanijom (1878. ? 1960.). U starom veku poznat kao Ledra ili Ledri, bio je rezidencija kiparskih kraljeva iz porodice Lusignan od 1192. godine. 1489. postaje venecijansko vlasništvo, a 1571. godine pada pod tursku vlast.Grobnice kraljevske porodice Lusignan nalaze se u bivšoj crkvi Svete Sofije, koja zapravo predstavlja gotsku katedralu sagradjenu u XIII veku, a sada je pretvorena u džamiju. Ostaci venecijanskog utvrdjenja su još jedan od značajnih istorijskih spomenika, a grad je veoma bogat i muzejima sa istaknutom kolekcijom antikviteta iz raznih istorijskih perioda.

Ono što treba da znate o istoriji ovog grada i Kiprana uopšte
Nikozija je bila poprište ljutih sukoba u periodu od proglašenja kiparske nezavisnosti (1960.) do invazije Turske (1974.). Severni deo grada bio je unutar zone pod zaštitom UN. Nikozija je podeljena 1974. na grčki i turski deo grada, takozvanom Atininom linijom. Pored toga što je Nikozija u svojoj novijoj istoriji iskusila i preživela značajna razaranja sa mnogo žrtava, nakon obnove grada koja svakako nije bila laka, delimično, ako ne i u potpunosti, vraćen je stari sjaj i lepota grada.

Veliki turistički promet Kipra je samo povećao značaj Nikozije kao saobraćajnog centra. Medjunarodni aerodrom Larnaka nedaleko od grada je zbog toga poslednjih godina izuzetno modernizovan.
photo: yann droneaud, CCSA 2.o licecnceSearch