Kipar


Kipar zastava Kipar je ostrvska država u Sredozemnom moru
Kipar je ostrvska država u istočnom delu Sradozemnog mora, u neposrednoj blizini turske obale. Ovo ostrvo je dugo bio raskršće između Evrope, Azije i Afrike, a još uvek su prisutni mnogi tragovi drevnih civilizacija - rimske, vizantijske i venecijanske. Zbog blizine azijskog kopna Kipar se često svrstava u Srednji Istok. Najbliži susedu su mu Turska, koja se nalazi na 75 km severno, zatim Sirija i Liban na istoku, Izrael ja jugoistoku, Egipat na jugu i Grčka na severozapadu.

Kipar je bio britanska kolonija
Kirap je treće po veličini ostrvo u Sredozemnom moru i jedna od najvećih turističkih atrakcija Mediterana, koju godišnje poseti 2.4 miliona turista. Bio je britanska kolonija, a nezavisnost je dobio 1960. godine. Kipar je razvijena zemlja i članica je Evropske Unije od 1. maja 2004. godine.

Privreda Kipra
Glavne privredne aktivnosti ostrva su turizam, trgovačka mornarica, izvoz odeće i farmaceutskih proizvoda i poslovne usluge. Ostrvo je podeljeno na grčki i turski deo prema stanovništvu koje u tim delovima dominira. Ipak Kipar je samostalna turistička zemlja koja ne pripada ni jednoj ni drugoj.

Glavni grad, površina i stanovništvo
Glavni grad je Nikozija. Površina Kipra iznosi 9250 km², a na ostrvu živi 780.133 stanovnika. Službeni jezici su grčki i turski.
Search