Kuvajt


Kuvajt zastava Kuvajt je država u Persijskom zalivu
Kuvajt je država u jugozapadnoj Aziji. Na istoku izlazi na Persijski zaliv. Graniči se na severu sa Irakom, a na jugu sa Saudijskom Arabijom. Veći deo zemlje čini ravna pustinja. Najpoznatiji događaj nedavne istorije Kuvajta je sukob sa susednim Irakom. Irak i Kuvajt bili su saveznici tokom iračko-iranskog rata u osamdesetima, ali 1990. Irak je pod vođstvom Sadama Huseina napao i okupirao Kuvajt. 1991. međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om oslobodila je zemlju koja je od tada jedan od glavnih saveznika Sjedinjenih Država u regiji.

Površina i broj stanovništva Kuvajta
Površina Kuvajta iznosi 17.818 km², a broj stanovnika je 2.041.961. Velika većina stanovništva su Arapi, ostatak čine doseljenici iz Indije, Bangladeša, Filipina i Pakistana. Islam je najzastupljenija religija, a odnos Sunita i Šijita je otprilike 70:30. Glavni grad je Kuvajt.

Privreda Kuvajta
Ekonomiju Kuvajta zavisi od nafte koja čini 90% vrednosti izvoza i 50% BDP-a. Prihodi od nafte omogućili su nastanak socijalne države po evropskom uzoru, ali i privukli brojne legalne i ilegalne imigrante iz šire regije.
Search