Liberija


Liberija zastava Liberija je država u zapadnoj Africi
Liberija je država u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana. Graniči se na severozapadu sa Sijerom Leone, na severoistoku sa Gvinejom, na istoku sa Obalom Slonovače. Površna ove male države iznosi 98 hiljada km², a broj stanovnika je 2,7 miliona. Glavni grad je Monrovija.

Istorija Liberije
Liberiju je početkom XIX veka osnovalo Američko društvo za kolonizaciju sa ciljem preseljenja oslobođenih crnih robova iz SAD-a natrag na afrički kontinent. 1847. godine postala je nezavisna, a tokom devetnaestog veka u nju je preseljeno oko 13.000 bivših robova. Doseljenici su ostali odvojeni od većinskog domaćeg stanovništva, zadržavši vlast i privilegovan položaj u zemlji. Njihova vladavina okončana je 1980. državnim udarom kojim je započelo razdoblje nestabilnosti u političkom životu zbog sukoba većih etničkih skupina za dominaciju. Posle kraja hladnog rata 1989. Liberija je potonula u građanski rat nekoliko pobunjeničkih grupa koji je sa prekidom od 1997. do 1999. trajao sve do 2003. godine.

Privreda Liberije
Privreda se polako oporavlja od šteta koje su joj nanesene u građanskom ratu, posebno razaranjem osnovne infrastrukture. Glavni izvozni proizvodi bili su guma, drvo i željezna ruda. BDP za 2004. procenjen je na 900 USD po stanovniku, mereno po PPP-u (paritetu kupovne moći).
Search