Madagaskar


Madagaskar zastava Madagaskar ostrvska država u Indijskom okeanu
Republika Madagaskar ili Madagaskar, je ostrvska država bez kopnenih granica u Indijskom okeanu, blizu istočne obale Afrike. Madagaskar je, po veličini, četvrto ostrvo na svetu. Pisana istorija Madagaskara počinje u VII veku kada su Arapi osnovali svoje trgovačke ispospostave na ovom ostrvu. Prvi Evropljanin koji je došao bio je pomorac Dijego Diaz. Površina ove ostrvske države iznosi 587 hiljada km², a na njemu živi 13 miliona stanovnika. Glavni grad je Tanarive.

Reljef Madagaskara
Istočna obala Madagaskara je u nizijama. Masiv Tsarantana na severu sadrži vulkanske planine. Zapadna obala ima mnoge zaštićene luke i široke ravnice, dok jugozapad čini region visoravni i pustinja. Postoje dva godišnja doba: od novembra do aprila je toplo i kišovito, a od maja do oktobra je hladno i suvo vreme. Dominiraju jugoistočni vetrovi, sa povremenim ciklonima.

Flora i fauna Madagaskara
Dugotrajna izolacija Madagaskara od okolnih kontinenata je rezultovala jedinstvenim miksom biljaka i životinja, od kojih se mnoge ne mogu naći nigde u svetu. Zbog toga neki ekolozi govore o Madagaskaru kao o "osmom kontinentu". Dom je za 5% svetskih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih 80% živi samo na Madagaskaru. Među značajnim primerima raznolikosti živog sveta Madagaskara su primati lemuri i drveće baobab.
Search