Mali


Mali zastava Mali je država u zapadnoj Africi
Mali je država u zapadnoj Africi, bez izlaza na more. Graniči se sa Senegalom na zapadu, na severozapadu sa Mauritanijom, na severoistoku sa Alžirom, na jugoistoku sa Nigerom i na jugu sa Burkinom Faso, Obalom Slonovače i Gvinejom. Severni deo zemlje čini pustinja Sahara, a južnim delom, u kojem živi većina stanovništva, protiču velike istočnoafričke reke Niger i Senegal.

Površina i stanovništvo Malija
Površina ove afričke države je 1240 hiljada km², a u Maliju živi 10 miliona stanovnika. Glavni grad je Bamako. U periodu od X do XVIII veka na području današnjeg Malija nastala su, jedno za drugim, tri velika trgovačka carstva: Gana, Mali i Singhai. Krajem XIX veka Mali su osvojili Francuzi i koloniju prozvali Francuski Sudan. U vreme sticanja nezavisnosti 1960. godine zemlja je sa Senegalom činila Malijsku Federaciju, koja se ubrzo raspala.

Reljef i klima u Maliju
Reljef zemlje uglavnom je ravan ili brežuljkast. Na severoistoku se izdiže masiv Iforas, nastavak alžerske visoravni Hoggar, a na jugozapadu deo gvinejske visoravni Fouta Djallon. Zemlja se deli na tri klimatsko-vegetacijske zone: Sahara na severu, prelazno područje sahel sa vegetacijom otpornom na dugotrajnu sušu i sudansku zonu na jugu, u kojoj je količina padavina veća, a biljni svet obilniji.

Etnička struktura Malija
Najbrojnije etničke skupine su Mande, Peul, voltski narodi i Songhai. Jezik Bambara koristi se za međusobnu komunikaciju, a francuski uglavnom u urbanim sredinama. Dominantna religija je islam.

Privreda Malija
Mali je siromašna, uglavnom poljoprivredna zemlja. Najveći deo proizvodnje vezuje se za dolinu reke Niger. Oko 10% stanovništva su nomadski stočari, ostali se bave ratarstvom i ribarstvom. Izvozi se pamuk, a u porastu je vađenje zlata. BDP je za 2004. procenjen na oko 900 USD po stanovniku.
Search