Mijanmar


Mijanmar zastava Mijanmar je država u Aziji
Mijanmar je država u južnoj Aziji na poluostrvu Indokina. Ime Mijanmara, odnosno nekadašnje Burme, je političko pitanje. Od nezavisnosti do 1989. godine službeno ime zemlje bilo je Unija Burma. Tada je vojna vlada proglasila današnje ime, ali promenu nisu priznale opozicione snage u Burmi i emigraciji, kao ni vlade SAD-a, Velike Britanije i Kanade. Graniči se sa Bangladešom i Indijom na zapadu, Kinom na severu i Laosom i Tajlandom na istoku. Na jugu izlazi na Bengalski zaliv odnosno Južno kinesko more.

Istorija Mijanmara
Od nezaisnosti 1948. godine Mijanmar je pokazivao znakove političke nestabilnosti koja je kulminirala 1958. godine, kada je vojni vrh preuzeo vlast, a zatim ponovo 1962. godine, kada je vojska svrgnula demokratski izabranu vladu.

Reljef Mijanmara
U pograničnim delovima zemlje i na istoku dominiraju planinski lanci i visoravni (najviši vrh 5.881 m visoki Hkakabo Razi na tromeđi sa Indijom i Kinom). U središnjem delu nalazi se dolina sa glavnom mijanmarskom rekom Iravadi, koja je ispresecana niskim planinama koja se pružaju u smeru sever-jug. Klima je, osim u najsevernijim delovima, monsunska. Glavni grad je Rangun. Površina iznosi oko 677.000 km², a broj stanovnika je oko 44 miliona.

Stanovništvo i religija Mijanmara
Dominiraju etnički Burmanci (oko 70% stanovništva) čija je tradicionalna religija teravadski Budizam. U planinama i visoravnima na severu i istoku žive manjinski narodi koji se često oružano sukobljavaju sa središnjim vlastima oko zahteva za nezvisnošću. Najveći među njima su Shan (oko 9%) i Karen (oko 7%). Promašena politika i izolacija učinila su Mijanmar jednom od najsiromašnijih zemalja sveta. Većina stanovnika još uvek se bavi poljoprivredom.
Search