Nauru


Nauru zastava Nauru ostrvska država u Pacifiku
Republika Nauru, bolje poznata kao Ostrvo zadovoljstva, je mala ostrvska država u južnom Pacifiku. To je jedna od najmanjih nezavisnih država i po površini i po broju stanovnika i jedina je zemlja u svetu koja nema utvrđenu prestonicu mada se prestonicom uglavnom smatra grad Jaren. Severno od nje se nalaze Maršalska ostrva, južno su Solomonska ostrva i Fidži, zapadno su Karolinska ostrva, a na istoku su Gilbertova ostrva. Površina iznosi 21 km², a broj stranovnika je 12.329. Ostrvo pripada Mikroneziji.

Istorija ostrva Nauru
Nauru su davno naselili Polinežani i Mikronežani. Prvi Evropljanin koji je došao na ovo ostrvo bio je kapetan Džon Firn 1798. godine, ali je Nauru i dalje ostao nezavisno ostrvo sve do 1888. godine kada su ga aneksirali Nemci i dodali svojoj koloniji Novoj Gvineji. Tokom Prvog svedskog rata Nauru pada pod upravu Australije. Nauru se za nezavisnost izborio 1968. godine. Član je Komovelta, a od 1999. godine i Ujedinjenih Nacija. Glavni resurs ove male države predstavlja fosfat. Glavni problem predstavlja nedostatak vode za piće i uopšte slatke vode.

Jezici koji se koriste u na ostrvu Nauru
Oficielni jezik je lokalni nauru jezik, mada se dosta koristi i engleski. Uglavnom ga koriste politički predstavnici ove zemlje, a dosta se koristi i u komercialne svrhe. Većina stanovnika su hrišćani po veroispovesti.
Search