Nikaragva


Nikaragva zastava Nikaragva je država u Srednjoj Americi
Republika Nikaragva je država u Srednjoj Americi. Graniči se sa Hondurasom na severu i Kostarikom na jugu. Na zapadu izlazi na Tihi okean, a na istoku na Karipsko more. Glavni grad je Managva. Pre dolaska Evropljana na području Nikaragve živela su indijska plemena. Prema najbrojnijem među njima, plemenu Nikarao država je i dobila ime. Španci su je kolonizovali 1594. godine, a nezavisnost je dobila 1821. godine. Priključuje se Ujedinjenim pokrajinama Srednje Amerike do 1838. nakon čega postaje samostalna republika 1854. godine. Od samog početka nacionalne istorije prostor Nikaragve je bio područje strateških, političkih i komercijalnih interesa SAD-a.

Provreda Nikaragve
Ekonomija ove države je zasnovana na izvozu banana, kafe i duvana. Proizvodio se nakada i kvalitetan rum i uzgajala goveda. Tokom građanskog rata veliki dio infrastrukture je oštećen ili uništen, a ekonomska blokada koju su nametnule SAD dovela je do kolapsa ekonomije i ogromne inflacije. Nakon rata izvršena je privatizacija, a inflacija je svedena na razumnu meru. Poslednjih godina privreda beleži brz porast.

Površina i stanovništvo Nikaragve
Površina ove američke države iznosi 129.494 km², a broj stanovnika je 5.628.517. Oko 69% populacije čine mestici, potomci Evropljana i domorodačkog stanovništva. Potomaka doseljenih Evropljana ima oko 17%, uglavnom žpanskog porekla. Tokom XIX veka dolazilo je do malih valova migracije iz zemalja Sredzemlja.
Search