Norveška


Norveška zastava Norverška je država na severu Evrope
Norveška, ili službeno Kraljevina Norveška (norveški: Kongeriket Norge ili Kongeriket Noreg) je nordijska zemlja na zapadnom delu Skandinavskog poluostrva. Graniči se sa Švedskom, Finskom i Rusijom. Dugačka norveška obala duž severnog Atlantika je poznata po fjordovima. Norveškoj pripadaju i arktičke ostrvske teritorije Svalbard i Jan Majen. Norveški suverenitet nad Svalbardom je baziran na Svaldbardskom sporazumu, ali se ovo ne odnosi i na Jan Majen. Ostrvo Buve u južnom Atlantiku i ostrvo Petra I u južnom Pacifiku su spoljašnje zavisne teritorije, ali nisu delovi kraljevstva. Osim toga, Norveška polaže pravo na Droning Maud Land u Antarktiku.

Reljef Norverške
Norveška obala se proteže na 2500 km i ispresecana je fjordovima i sa oko 50.000 ostrva. Na zapadu i jugu Norvešku zapljuskuje Severno i Norveško more. Barencovo more zapljuskuje severnu obalu Norveške.

Privreda Norverške
Norveška ekonomija je kombinacija slobodnog tržišta i značajnog uticaja države, preko državne svojine. Norveška je zemlja sa najvišim životnim standardom u svetu i zauzima drugo mesto u svetu po veličini GDP per capita. Norveška je bogata nalazištima nafte u severnom moru.

Stanovništvo Norverške
Po podacima iz 2007. godine Norveška populacija broji 4,7 miliona stanovnika. Većina su etički Norvežani. Država se prostire na 385.155 km². Gustina naseljenosti iznosi 12 stanovnika po km², pa Norveška spada u ređe naseljene zemlje. Glavni grad je Oslo.
Search