Novi Zeland


Novi Zeland zastava Novi Zeland država u Tihom okeanu
Novi Zeland je država u Tihom okean i pripada tzv. Okeaniji. Sastoji se od dva velika ostrva Severnog i Južnog koja razdvaja Kukov moreuz i niza manjih ostrva. Ostrva novog Zelanda udaljena su 1700 km od Australije. Novi Zeland karakteriše planinski reljef, sa brojnim ugađenim i aktivnim vulkanima. Gejzeri, vrela mineralne vode i česti zemljotresi takođe odslikavaju reljef ove zemlje. Severno ostrvo je manje planinsko i na njemu ima više nizija, zato je gušće naseljeno i na njemu živi veći deo stanovništva. Na Južnom ostrvu nalaze se Novozelandski Alpi, čiji je najviši vrh Mont Kuk visok 3750 metera. Novi Zaland ima mnogo prirodnih lepota, među kojima se izdvajaju lednička jezera, fjordovi i planinske reke sa brojnim vodopadima. Severno ostrvo ima suptropsku klimu, Južno umerenu, a na krajnjem jugu klima je supolarna.

Stanovništvo Novog Zelanda
Stanovništvo je uglavnom britanskog porekla. Starosedeoci Novog Zelanda su Maori koji su polinezijskog porekla. Na Novom Zelandu živi 3,5 miliona stanovnika na površini dva puta većoj od Srbije. Posle istraživanja Džemsa Kuka Velika Britanija je ovaj prostor proglasila svojom kolonijom. Danas je Novi Zeland samostalna država, član Komovelta. Glavni grad je Velington, a najveći Oukland. Oba grada se nalaze na Severnom ostrvu.

Privreda Novog Zelanda
Novi Zeland je visoko razvijena poljoprivredno-industrijska zemlja u kojoj je naročito razvijeno stočarstvo. Razvoju stočarstva pogoduje vlažna klima, velike površine pod pašnjacina i razvijeno ratarstvo. Novi Zeland spada u najveće svetske izvoznike mesa, vune, maslaca i sira.
Search