Obala Slonovače


Obala slonovace  zastava Obala Slonovače je država u Africi
Obala Slonovače je država u zapadnoj Africi. Graniči se sa Liberijom i Gvinejom na zapadu, Malijem i Burkinom Faso na severu i Ganom na zapadu, a na jugu izlazi na Gvinejski zaliv i deo Atlantika.

Privreda Obale Slonovače
Smatra se jednom od najprosperitetnijih zemalja zapadne Afrike, ali je njen razvoj u posljednje vrijeme usporen zbog političke nestabilnosti. Ime joj potiče od engleskog naziva "Ivory Coast" koji je vremenom prešao i u druge jezike. Površina ove afričke države je 322 hiljade km², a i njoj živi 13,8 miliona stanovnika. Glavni grad je Jamusukro.

Dolazak prvih Evropljana na ove prostore
Iako su Evropljani otkrili Obalu Slonovače još u XV veku, ona nije tada bila zanimljiva kolonizatorima, pa čak ni za trgovinu robljem. Tek je Francuska 1840. godine, kada je počela trka između evropskih zemalja za Afriku, počela stvarati uporišta na prostorima današnje Obale Slonovače. Francuska vlast je ulagala u uzgoj kakaoa, kafe i banana. To je unapredilo razvoj plantaža i podstaklo dolazak relativno velikog broja evropskih doseljenika. I danas ovo su najvažniji izvozni proizvodi ove zemlje.
Search