Republika Kongo


Republika Kongo zastava Kongo je država u Srednjoj Africi
Republika Kongo, zvana i Kongo Brazavil, kako bi se razlikovala od DR Kongo, je država u središnjoj Africi. Na zapadu izlazi na Atlanski okean, a graniči se sa Gabonom na severozapadu, Kamerunom i Centralnoafričkom Republikom na severu, Demokratskom Republikom Kongo na istoku i jugu i angolskom enklavom Kanbidom na jugu. Površina ove afričke države je 342 hiljade km², a u njoj živi 2,6 miliona stanovnika. Glavni grad je Brazavil.

Istorija Konga
U pretkolonijalnom razdoblju u današnjem Kongu i okolnim područjima postojalo je nekoliko većih država različitih Bantu naroda, među kojima su se isticale Loango i Kongo. Zapadnu obalu donjeg toka reke Kongo zauzela je krajem XIX veka Francuska. 1960. godine kada je započelo oslobađanje Afrike od kolonijalnih sila nazavisnost je dobio i Francuski Kongo. Nakon nezavisnosti u Kongu su, kao i u mnogim drugim mladim afričkim državama, počeli vojni udari. Zemlja se približila Sovjetskom Savezu, ali nije raskinula svoje veze sa zapadnim zemljama, naročiti sa Francuskom. Posle hladnog rata politička situacija se u zemlji se pogoršala i došlo je do građanskog rata. Ratna delovanja uglavnom su završena do 2000. godine i u zemlji od tada vlada mir.

Privreda Konga
Republika Kongo jedna je od afričkih država najbogatijih naftom. Važan izvozni proizvod Konga je i drvo. BDP za 2004. procenjen je na 800 USD po stanovniku.
Search