Saudijska arabija


Saudijska arabija zastava Saudijska Arabija država na Arabijskom poluostrvu
Saudijska Arabija je najveća država na Arabijskom poluostrvu. Graniči se sa Jordanom na severu, Irakom na severu i severoistoku, Kuvajtom, Katarom, Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na istoku i Omanom na jugu i na jugo istoku, Jemenom na jugu. Izlazi na Persijski zaliv i Mrtvo more. Po uređenju je kraljevina. Naziva se zemljom dva sveta mesta misleći na Mehu i Medimu, islamska sveta mesta. Glavni grad je Rijad.

Istorija Saudijske Arabije
Ovo kraljevstvo zauzima najveći deo Arabijskog poluostrva sa površinom od 1.960.582 km². Sa ovom površinom je 14. zemlja na svetu. Ima 26.417.599 stanovnika i 43. je na svetu. Klima je sušna i topla i uglavnom pustinjska. Flora i fauna je ograničena na pustinjske biljke i životinje nastanjene uglavnom po oazama. Prestonica Rijad se nalazi u centralno istočnom delu, gde temperature u julu iznose 42 stepena, a u januaru 15 stepani.

Privreda Saudijske Arabije
Ekonomija se bazira uglavnom na nafti čija je prozvodnja kotrolisana vladinim merama. Saudijska Arabija je jedna od članica OPEC-a. Većina stanovništva su Arapi.
Search