Solomonska ostrva


Solomonska ostrva zastava Solomonska ostrva država u Tuhom okeanu
Solomonska ostrva su država u južnom Pacifiku. Sastoje se od 990 ostrva, smeštenih istočno od Papua Nove Gvineje. Ova ostrva su bila naseljena od strane Melanežana pre 30.000 godina. Doseljavanja Polinežana su počele kasnije. Prvi Evropljani koji je došao na ove prostore bio je Pedro Sarmiento Gamboa 1568. godine. Velika Britanija je pretvorila ostrva u protektorat 1890. godine. Neke od bitaka u II svetskom ratu desile su se na ovim ostrvima. Ostrva su dobila nezavisnost 1978. godine.

Površina i stanovništvo Solomonskih ostrva
Danas Solomonska ostrva su član Komovelta. Površina koju zauzimaju iznosi 28.450 km², na njima živi 538.032 stanovnika. Glavni grad je Honiara. Razdaljina između najzapadnijeg i najistočnijeg ostrva je 1500 km. Jedino je ostrvo Santa Kruz, koje se nalazi severno od Vanuatua, izolovano 200 km od ostalih ostrva.

Privreda Solomonskih ostrva
Najveći deo stanovništva živi od poljoprivrede i ribarstva. Solomonska ostrva su bogata mineralima, cinkom, niklom i zlatom.
Jezik i religija na Solomonskim ostrvima
Na ovim ostrvima govori se oko 200 jezika. Oko 90 % stanovnika ovih ostrva su hrišćani po veroispovesti. Najviše ima anglikanaca i rimokatolika. Jedan mali deo stanovnika poštuje tradicionalne religije.
Search