Sveti Kristofer i Nevis


Sveti Vinsent i Grenadini zastava Sveti Vinsent i Grenandini ostrvska država u Karipskom moru
Sveti Vinsent i Grenadini su ostrvska država u Karipskom moru koja pripada grupi Malih Antila. Nalazi se južno od Svete Lucije, zapadno od Barbadosa i severno od Grenade. Domorodački Indijanci, Karibi, agresivno su sprečavali naseljavanje Evropljana na Svetom Vincentu do XVIII veka. Od 1719. godine francuskim naseljenici sade plantaže kafe, duvana, indiga, pamuk, na kojima rade afrički robovi. Područje nekoliko puta potpada pod vlast Velike Britanije i vraća se u francuski posed. Konačno od 1783. ostaje pod britanskom vlašću.

Ukidanje ropstva
Ukidanjem ropstva 1834. godine nastaje manjak radne snage na plantažama, što privlači nove doseljenike: Portugalce i Indijce.

Površina i Stanovništvo
Površina ove male države iznosi 389 km², a broj stanovnika je 116.812. Najvažniji ekonomski sektor je poljoprivreda. Dominira proizvodnja banana. U novije vreme u porastu su uslužne delatnosti, naročito turizam. Zbog neuspeha u uvođenju novih industrija nastavlja se razdoblje visoke nezaposlenosti. Najveći problem razvoju ostrva je zavisnost privrede od roda dominantne privredne kulture i vremenskih neprilika koje donose oluje sa mora.

Etnička struktura stanovništva
Najveći deo stanovništva čine potomci afričkih robova dovođenih za rad na plantažama. Zatim slede mešanci potomci Indijanaca i crnaca, nešto belaca (potomaka engleskih kolonista), Indijaca i Kariba. Zbog loše ekonomske situacije i nezaposlenosti stanovništvo emigrira u druge države.
Search