Tonga


Tonga zastava Tonga je država u Pacifiku
Tonga je država u južnom Pacifiku, koju čini istoimeni arhipeleg. Nalazi se na trećini puta između Novog Zelanda i Havaja. Pripada polineziskoj ostrvskoj grupi. Prvi Evropljani koji su posetili ovo ostrvo bili su Abel Tasman 1643. godine i kapetan Džems Kuk 1773. godine. Tonga je bila britanska kolonija i nazavisnost je dobila 1970. godine. Danas Tonga je monarhija.

Tonga je arhipelag u Pacifiku
Tonga je arhipeleg u južnom Pacifiku koji čini 169 ostrva, od kojih je 30 naseljeno. Ukupna površina Tonge je 748 km², a u njoj živi 112.422 stanovnika. Ostrva u pravcu sever-jug zauzimaju prostor od 800 km. Najveće ostrvo Tongatapu na kom se nalazi i glavni grad Nikualafa, zauzima 257 km². Ostrva u ovom arhipelegu su ili vulkanskog porekla ili su koralska. Klima je uglavnom suptropska.

Privreda Tonge
Ruralni deo ove države živi od poljoprivrede. Kokos i banane su glavne kulture. Industrija prerade kokosa je razvijena. Monetarni sektor se nalazi u rukama vladajuće porodice i plemstva. Takođe jedan deo stanovništava zavisi od doznaka iz inostranstva, jer veliki deo stanovništva radi u susednim zemljama: Australiji, Novom Zelandu i SAD.

Stanovništvo Tonge
Najveći deo stanovništva živi na glavnom ostrvu. Veći deo stanovnika pripada polinežanskoj etničkoj grupi, dok je mali deo pripada Melanežanima.
Search