Uganda


Uganda zastava Uganda je država u Africi
Republika Uganda je država u istočnoj Africi. Graniči se na istoku sa Kenijom, na severu sa Sudanom, sa Demokratskom Republikom Kongo na zapadu, Ruandom na jugozapadu i Tanzanijom na jugu. Severni deo zemlje izlazi na jezero Viktorija. Uganda duguje svoje ime Kraljevstvu Buganda koje je obuhvatalo južni deo zemlje, uključujući i glavni grad Kampalu.

Reljef Ugande
Uganda je smeštena na Istočnom afričkom platou koji se nalazi na 900 m nadmorske visine. Uopšteno posmatrano priroda je tropska. Klima se razlikuje u zavisnosti od dela zemlje. Uganda takođe obuhvata i nekoliko ostrva u jezero Viktorija. Najveći gradovi su smešteni u blizini jezera, koje je najpoznatija turistička atrakcija.

Površina i stanovništvo Ugande
Površina ove afričke države je 236 km², a broj stanovnika iznosi 19 miliona. Gustina naseljenosti je 79 stanovnika po km². Hrišćani čine 85% stanovništva. Najbrojniji su katolici i anglikanci.

Privreda Ugande
U ovom delu Afrike prirodni uslovi za razvoj privrede su raznovrsni. Isročna Afrika je poljoprivredna regija u kojoj dominiraju dva sektora. Primitivna proizvodnja za potrebe stanovništva i moderna proizvodnja na plantažama koja je namenjena izvozu. Glavni izvozni proizvod Ugande je kafa.
Search