Venecuela


Venecuela zastava Venecuela država u Južnoj Americi
Venecuela je država u severnom tropskom delu Južne Amerike. Graniči se sa Brazilom na jugu, Gvajanom na istoku, Kolumbijom na zapadu. Severno od Venecuelanske obale nalazi se Aruba, Holandski Antili i Trinidad i Tobago. Venecuela je nakada bila Španska kolonija.

Reljef Venecuele
Reljef Venecuele je veoma raznolik. Izdvajaju se tri planinska lanca. Na zapadu Meridske planine, na severu su Venecuelanske planine i na istoku su Gvajanske planine. Središnji deo zemlje je ravnica Ljanos, kroz koju protiče reka Orinoko sa svojim pritokama. Pored obale takođe se nalaze nizije. Glavni grad je Karakas, a drugi veći gradovi su Valensija, Marakajbo i Barkisimeto.

Stanovništvo i privreda Venecuele
Venecuelensko stanovništvo je mešavina različitih nacija. Pored potomaka Indijanaca, Španskih kolonista i afričkih robova u Venecueli žive i Portugalci, Italijani, Arapi i Nemci. Oko 85 % stanovništva živi u severnom ubanom delu zemlje. Oficijelni jezik je španski, ali se govore i drugi jezici. Skoro svo stanovništvo po veroispovesti pripada rimokatolicima. Sektor naftne industrije je dominantan u ekonomiji. Venecuela takođe mnogo zavisi od poljoprivrede, a najvažnije kulture koje se i najviše izvoze su kafa i kakao. Venecuela je jedna od pet zemalja OPEC-a.
Search