Zelenortska ostrva


Zelenortska ostrva zastava Zelenortska ostrva država u Atlanskom okeanu
Zelenortska Republika ili Zelenortska Ostrva su mala ostrvska država koji čini arhipelag u severnom delu Atlanskog okeana, 600 km zapadno od afričke obale. Portugalci su pronašli ostrva u XV veku kada su još uvek bila nenaseljena, kolonozovali ih i prevorili u centar trgovine robovima. Zelenortska ostrva su nezavisnost dobila 1975. godine. Posle sticanja nezavisnosti pokušala su se ujediniti sa Gvinejom Bisao, ali su ovi planovi propali 1980. godine.

Refelj Zelenortskih ostrva
Zelenortska Republika se sastoji od 10 većih i 8 manjih ostrva. Jedino nenaseljeno ostrvo je Santa Lucia. Danas je to prirodni rezervat. Sva ostrva su vulkanskog porekla, a jedini aktivni vulkan se nalazi na ostrvu Fogo.

Privreda Zelenortskih ostrva
Zelenortska Republika je siromašna prirodnim resursima. Suše su česte, tako da je nedostatak vode jedan od glavnih problema. Stanovništvo se bavi poljoprivredom na samo 4 ostrva, ali je poljoprivreda slabo razvijena upravo zbog nedostatka vode i male količine padavina. BDP se uglavnom zasniva na uslužnim i ugostiteljskim poslovima. Zelenortska Ostrva dosta sarađuju sa Portugalom u svim oblastima privrede. Od devedestih godina ovu državu karakteriše značajan ekonomski napredak. BDP je za 2004. procenjen na 1.400 USD po stanovniku.

Stanovništvo Zelenortskih ostrva
Većina stanovnika Zelenortskih Ostrva su doseljenici iz Portugala i potomci bivših afričkih robova. Veliki broj ljudi koji su poreklom sa ostrva žive u drugim zemljama: SAD-u (264.900), Portugalu (80.000), Angoli (45.000), Senegalu i Francuskoj.
Search