Ujedinjeni Arapski Emirati


Ujedinjeni Arapski Emirati zastava Ujedinjeni Arapski Emirati država u Aziji
Ujedinjeni Arapski Emirati su država na obali Persijskog zaliva i Omanskog zaliva. Nalaze se na istoku Arapskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji. Graniče se na jugu i zapadu sa Saudijskom Arabijom i na istoku sa Omanom. Sastoje se od sedam emirata: Abu Dabi, Ajman, Dubai, Fujarih, Ras Al -Khaimah, Sharjah i Umm al Qaiwain.

Reljef Ujedinjenih Arapskih Emirata
Peščana pustinja zauzima veći deo zemlje, sa planinama na severoistoku (najviši vrh Yibir u gorju Hajar, 1.527 m). Duž obale se nalaze slane ravnice.

Sticanje nazavisnosti
Nakon britanskog povlačenja 1971. godine Katar i Bahrein odlučili su se za potpunu nezavisnost, a ostalih sedam emirata za ujedinjenje. Glavni grad je Abu Dabi. Površina je 75.000 km², a broj stanovnika je 3.480.000. Samo oko 25% stanovnika su državljani UAE, a ostatak čine strani radnici privučeni naftnim bogatstvom. Državljani su uglavnom Arapi, muslimani Suniti, iako ima i žita.

Privreda Ujedinjenih Arapskih Emirata
Od 60-ih godina temelj privrede Emirata čini proizvodnja nafte. Danas se UAE smatra trećim proizvođačem nafte na Bliskom Istoku, iza Saudijske Arabije i Irana. Najvećim rezervama raspolaže Abu Dabi, a pretpostavlja se da su rezerve Dubaija pri kraju.
Search