Velika Britanija


Velika Britanija zastava Velika Britanija je država u Evropi
Velika Britanija ili tačnije Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske je država u Zapadnoj Evropi. Nastala je većim brojem zakona koji su ujedinjili Englesku, Škotsku, Vels i Severnu Irsku. Velika Britanije se nalazi na severozapadnoj obali kontinetalne Evrope. To je ostrvska država okružena Severnim morem, Engleskim kanalom i Atlanskim okeanom. Glavni grad je London. Površina ove evropske zemlje je 244.820 km², a u njoj živi 57.834.300 stanovnika.

Reljef Velike Britanije
Južni deo Velike Britanije, odnosno područje Engleske je uglavnom ravničarsko i ispresecano brojnim rekama. U ovom delu nalaze se i najveći Britanski gradovi: London, Birmigen, Mančester, Liverpul. Lids i drugi. Severni deo Engleske, kao i veći deo Škotske i Velsa je brdovit i planinski. Severna Irska je uglavnom ravničarski predeo. Klima na većem delu ostrva je vlažna i kontinetalna.

Stanovništvo Velike Britanije
Po poslednjem popisu Velika Britanija ima 58.789.194 stanovnika i treća je po ovom pokazatelju u Evropi i dvadeset prva u svetu. Skoro trećina sranovništa živi u razvijenom jugoistoku zemlje. Samo 7,2 miliona stanovnika živi u Londonu. Etička struktura stanovništva je veoma raznolika.

Privreda Velike Britanije
Velika Britanije je jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja u svetu koja po mnogim pokazateljima spada u sam vrh. Poljoprivreda je intenzivna i visoko mehanizovana. Ona zadovoljava 70% potreba za hranom i zapošljava samo 1% radne snage. Velika Britanija ima velike rezerve kamenog uglja, nafte i prirodnog gasa. Veliki udeo u GDP imaju i usluge, (bankarstvo, osiguranje i druge). Turizam je takođe značajna grana. Godišnje ovu zemlju poseti 24 miliona turista.
Search