Zimbabve


Zimbabve zastava Zimbabve država u južnoj Africi
Republika Zimbabve je država u južnom delu afričkog kontinenta, smeštena između Viktorijinih vodopada, jezera Karibe, reka Zambezi na severu i reke Limpopo na jugu. Graniči se sa Južnomafričkom Republikom na jugu, Bocvanom na zapadu, Zambijom na severu i Mozambikom na istoku. Severnu granicu ove države čini reka Zambezi. Najpopularnija turistička destinacija su Viktorijini vodopadi koji privlače turiste iz svih delova sveta. Na jugu Zimbabve od Južnoafričke Republike odvaja Limpopo reka. Zimbabve ne izlazi ni na jedno more, sa svih strana ga okružuje kopno.

Površina i stanovništvo Zimbabvea
Površina ove afričke države iznosi 391 hijlada km², a u njoj živi 11 miliona stanovnika. Glavni grad je Harare. Ono što je zanimljivo za ovu afričku zemlju je da je ona na prvom mestu u Africi po obrazovanosti stanovništva. Preko 90% stanovništva od petnaest i više godina je pismeno. Etničke grupe koje ovde žive su crnci 98%, belci 1%, mešani i Azijci 1%.

Privreda Zimbabavea
Zimbabve je republika, sa izvršnim predsednikom i jednodomim parlamentom, čije je sedište u Harareu. Vlada Zimbabvea je suočena sa teškim problemima u ekonomiji. Upletenost u rat u Demokratskoj Republici Kongo je dovela do odliva stotina miliona dolara iz privrede. Podrška MMF je uskraćena zbog neplaćanja dugova, ne pridržavanja programa reformi i probijanja budžeta. Inflacija je porasla od 32% u 1998. na 59% u 1999. na preko 600% u 2003. godini.




Search