Tajland


Tajland zastava Tajland je država u Aziji
Tajland, službeno Kraljevina Tajland, je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaliv i deo Južno kineskog mora. Graniči se na zapadu sa Mijanmarom, na severu i istoku sa Laosom, na istoku sa Kambodžom i na jugu sa Malezijom.

Reljef Tajlanda
Planine zauzimaju severni i zapadni deo zemlje (najviši vrh je Inthanon, 2.565 m). Na severoistoku se nalazi brežuljkasto uzvišenje Khorat koju reka Mekong deli od Laosa. Dolina je jezgro tajlandske države, ovde živi većina stanovništva. Tajlandu pripada i severni deo Malajskog polostrva. Glavni grad je Bankok. Površina je 514.000 km², a broj stanovnika je 62.354.402.

Kolonijalna osvajanja Tajlanda
U doba kolonijalnih osvajanja evropskih sila u XIX veku Tajland je uspeo očuvati nezavisnost, iako se obično smatrao delom britanske interesne sfere. Nakon državnog udara 1932. postao je ustavna monarhija, a na vlasti su se uglavnom smjenjivale vojne vlade.
Stanovništvo Tajlanda
Većinu stanovništva čine etnički Tajlanđani koji su uglavnom budisti. Osim njih, u zemlji živi i veliki broj Laošana koncentrisanih u severoistočnom delu zemlje. U posljednja dve decenije tajlandska privreda je zabeležila najveće stope rasta na svetu. Izvoz industrijskih proizvoda, naročito elektronike, odeće i obuće, vozila, namještaja, hrane, plastike i igračaka čini oko 60% BDP-a.
Search