Trinida i Tobago


Trinida i Tobago zastava Trinidad i Tobago je država u Karipskom moru
Trinidad i Tobago je država u južnom delu Karipskog mora, uz obalu Venecuele. Sastoji se od dva osrtva: Trinidada (sa površinom od 4828 km²) i Tobaga ( 300 km²) i još oko dvadeset manjih ostrva. Ova ostrva je otkrio Kristofer Kolumbo. Trinidad je stalno menjao vlasnike u ratovima između Francuske, Holandije i Englaske, a Tobago je 1814. godine Francuska ustupila Britaniji tako da je bio u njenom vlasništvu do nezavisnosti 1962. godine. Te godine Trinidad i Tobago postaje član Komovelta. Službeni jezik je engleski. U ovoj državi živi 1.262.366 stanovnika. Glavni grad je Porto of Spejn.

Starosedeoci Trinidada i Tobaga
Starosedeoci na ovim prostorima su bila indijanska plemena Aravak i Karibi. Kada su Evropljani došli počeli su ih zarobljavati, pretvarati u robove i odvoditi na rad u druge delove Latinske Amerike. Danas na ovim prostorima živi dosta Indijaca, zatim potomaka afričkih robova, a vrlo malo ima potomaka starosedeoca Indijanaca. Najzastupljenija religija je katoličanstvo, zatim hinduizam i muslimanska religija.

Privreda Trinidada i Tobaga
Razvijena je naftna industrija. Stanovništvo se dosta bavi poljoprivredom. Razvija se i turizam. Najvažnija kultura koju stanovništvo uzgaja je šećerna trska. Na ostrvu su dosta zastupljeneplantaže šećera čija je gradnja počela za vreme kolonijalnog perioda.
Search