Ukrajina


Ukrajina zastava Ukrajina je država u Evropi
Ukrajina je država u Istočnoj Evropi. Izlazi na Crno more, a graniči se sa Ruskom Federacijom na istoku, Belorusijom na severu, Poljskom i Slovačkom na zapadu, Mađarskom na jugu i Rumunijom i Moldavijom na jugozapadu. Prostor na kom se danas nalazi ukrajinska država nakada je bio poznat pod nazivom Rutenija, a stanovnici kao Ruteni ili Rusini. Danačnji naziv se tumači kao pogranična krajina. Ukrajina je bivša članica SSSR-a. Glavni grad je Kijev. Površina iznosi 603.700 km², a broj stanovnika je 47.732.079.

Ocepljenje od SSSR-a
Nakon odcepljenja od SSSR-a Ukrajina počinje svoj samostalni politički život u kom su postojale dve struje. Prozapadno orjentisani i proruski orjentisani političari, što se najbolje videlo na izborima 2004. godine. U novoj kampanji za predsednika Ukrajine, pojavila su se dva glavna kandidata. Proruski orijentisan Viktor Januković, tadašnji premijer Vlade, kojeg podržavaju dotadašnji predsednik Kužma i Rusija i njegov glavni protivnik Viktor Juščenko, koji Ukrajinu želi okrenuti zapadu i pokušati odvesti u Evropsku Uniju.

U završnoj izbornoj trci, Januković odnosi tesnu pobedu, ali Juščenko i njegove pristalice ne priznaju rezultate izbora. U zemlji izbija politička kriza. Dolazi do masovnih protesta u Kijevu i drugim većim gradovima. Revolucija će uči u istoriju pod nazivom Narandžasta revolucija, zbog zaštitne boje kandidata Juščenka. Ubrzo Vrhovni sud Ukrajine rezultate izbora proglašava nevažećim. U ponovljenim izborima pobedu odnosi sadašnji predsednik Viktor Juščenko.

Privreda Ukrajine
Ekonomija Ukrajine kao u svim bivšim socijalističkim državama prolazi kroz period tranzicije i prelaska sa planske na tržišnu privredu. Veći gradovi Ukrajine: Kijev, Harkiv, Donjeck i Lavov.

Stanovništvo Ukrajine
Etnički Ukrajinci čine oko 77.8% ukupnog stanovništva Ukrajine. Od nacionalnih manjina najbrojniji su Rusi 17.3% iza kojih slede Rusini (Zakarpatska oblast) oko 0.9%. Od ostalih manjina prisutni su Rumuni i Moldavci (0.8%), Belorusi (0.6%), Krimski Tatari (0.5%), Bugari (0.4%), Mađari i Poljaci (0.4%) i Jevreji (0.3%). Službeni jezik u Ukrajini je ukrajinski iako je znanje ruskog jezika veoma važno kako na kulturnom tako i na ekonomskom planu.

Etnička struktura stanovništva u Ukrajini
Ukrajinski govori oko 55%, dok ruski oko 45% stanovništva. Književni ukrajinski se govori u zapadnoj Ukrajini. Ruski prevladava u središnjoj Ukrajini i u velikim gradovima. Istočna Ukrajina je pod snažnim ruskim uticajem i tamo prevladava ruski jezik. Na Krimu, ukrajinski jezik je u potpunosti odsutan.
Search