Vanuatu


Vanuatu zastava Vanuatu ostrvska država u Tihom okeanu
Republika Vanuatu je ostrvska država smeštena u južnom delu Tihog okeana. Arhipeleg se nalazi nekih 1550 km od obale Australije, 500 km severoistočno od Nove Kaledonije, zapadno od Fudžija i južno od Solomonskih ostrva. Prvi Evropljanin koji je posetio ostrvo bio je portugalski istraživač Pedro Fernandez. Posle njega ostrvo je posetio i britanski istraživač Džems Kuk.

Istorija Vanuatua
Narod ovih ostrva se izborio za nezavisnost u julu 1980. godine. Parlament Vanuatua ima 52 člana koji se biraju voljom naroda svake četri godine. Lider partije koje dobije najviše glasova postaje premijer vlade. Predsednika države bira parlament na svakih pet godina. Površina Vanuatua je 12.200 km². Glavni grad je Port Vila.

Flora i fauna na Vanuatuu
Vanuatu predstavljaju pravi raj na zemlji, zbog svoje flore i faune. Sastoji se od 83 ostrva. Ekonomija se bazira na domaćoj poljoprivredi, koja predstavlja osnovni izvor prihoda za 65 % stanovnika. Druge značajne delatnosti su ribarstvo, finansijske usluge i turizam. Na ekonomiju ove zemlje u poslednje vreme nepovoljno su delovale prirodne katastrofe. Nekoliko zemljotresa 1999. godine su izazvali cunamije koji su naneli mnogo štete nekim ostrvima.

Stanovništvo Vanuatua
Vanuatu ima 202.609 stanovnika. Najveći deo stanovnika su Melanežani. Mali procenat stanovništva su evropskog ili azijskog porekla. Hrišćanstvo je dominantna religija.
Search