Vijatnam


Vijatnam zastava Vijetnam je država u jugoistočnoj Aziji
Vijetnam, službeno Socijalistička Republika Vijetnam, je država u jugoistočnoj Aziji na obali Južno kineskog mora i Tajlandskog zaliva. Graniči se na severu sa Kinom, na zapadu sa Laosom i na jugozapadu sa Kambodžom. Glavni grad je Hanoj. Površina je 329.560 km², a broj stanovnika je 82.689.518.

Geografski položaj i reljef Vijetnama
Zemlja je izdužena u smeru sever - jug (1650 km), sa uskim središnjim delom (na najužem mestu samo 50 km). Uz obalu se nalazi ravnica koja se na severu proširuje u deltu Crvene reke u kojoj se nalazi Hanoj, a na jugu u veliku deltu Mekonga u kojoj je smešten najveći vijetnamski grad Sajgon. Na zapadu zemlje, uz granicu sa Laosom, dominiraju planinski lanci među kojima se ističu dugi Anamitski kordiljeri (1100 km). Najviši vrh je Fan Si, 3.143 m.

Stanovništvo i religija u Vijetnamu
Najbrojniji su Vijetnamci koji su budisti. Najveća manjinska zajednica su Kinezi. U planinama i na krajnjem jugu zemlje žive mnogobrojne manje etničke skupine.

Uređenje Vijetnama
Nakon ujedinjenja zemlja je obnavljana po načelima sovjetskog komunizma do 1986. kada su pokrenute ekonomske reforme po kineskom uzoru.
Search