Švajcarska


Švajcarska zastava Švajcarska je država u Evropi
Švajcarska Konfederacija ili Švajcarska (latinski Confoederatio Helvetica, nemački Schweiz, francuski Suisse, italijanski Svizzera) je alpska zemlja bez izlaza na more, u centralnoj Evropi, sa vrlo razvijenom ekonomijom, a posebno bankarstvom. Švajcarska se graniči sa Nemačkom, Francuskom, Italijom, Austrijom i Lihtenštajnom. Švajcarska je savezna republika i ima dugu i snažnu tradiciju političke i vojne neutralnosti. Ova činjenica je omogućila Švajcarskoj da bude zemlja domaćin mnogih međunarodnih organizacija.

Geografski položaj i reljef Švajcarske
Švicarska leži u srednjoj Evropi između Ženevskog i Bodenskog jezera, u središnjem delu visokih Alpa i severno od njih. Veći, južni deo države zauzimaju visoki Alpi. To su većinom zaleđeni gorski masivi (Bernski alpi, Glarnski alpi, Vališke alpi, Adulski alpi). Švajcarska je pretežno planinska zemlja čija je prosečna nadmorska visina 500-800 m. Njeni najviši vrhovi prelaze preko 4500 m. Najviši vrhovi su Dufuršpic (4636 m) i Materorn (4478 m). Ukupna površina Švajcarske iznosi 41.285 km², a u njoj živi 7.508.700 stanovnika. Klima je umereno kontinentalna dok je na planinama planinska i alpska.

Službeno ime države je na latinskom jeziku
Confoederatio Helvetica je službeno ime države na latinskom. Latinski se koristi za ovu svrhu kako bi se izbeglo favorizovanje jednog od četiri jezika. Uobičajena je upotreba skraćenice CH (CH).

Privreda i najveći gradovi u Švajcarskoj
Glavni grad Švajcarske je Bern. Drugi veći gradovi su: Cirih, Ženeva, Lozana i Bazel. član UN je postala tek 2002. godine ostavivši Vatikan kao jedinu širom sveta priznatu zemlju bez članstva u toj organizaciji. Švajcarska je ekonomski veoma razvijena zemlja. Najviše ljudi je zaposleno u uslužnim delatnostima i u poljoprivredi. Zemljište nije naročito pogodno za razvoj poljoprivrede, ali ova grana ostaje važan faktor u Švajcarskoj privredi. Naročito je razvijeno stočarstvo, koje odoleva modernizaciji. Za privredu ove zemlje značajan je i razvijen turizam na Švajcarskim Alpima.
Search