Togo


Togo zastava Togo je država u Africi
Republika Togo je država u zapadnoj Africi, koje se graniči sa Ganom na zapadu, Beninom na istoku i Burkinom Faso na severu. Na jugu zemlje na njenoj obali se nalazi mali zaliv gde je smešten glavni gradLome. Površina ove afričke države iznosi 57 hiljada km², a broj stanovnika iznosi 4 miliona.

Reljef Togoa
Togo zahvata više različittih zona koje se nastavljaju iz susednih zemalja: na krajnjem jugu nalazi se nizija uz obalu sa plitkim lagunama, na severu i jugu reljef je ravan ili brdovit, dok se u središtu i na krajnjem severozapadu teren izdiže (najviša tačka Agou, 986 m nadmorske visine). Severni deo zemlje obuhvata savane, nasuprot centralnom delu zemlje koji je u brdovit.

Privreda Togoa
Ova mala afrička zemlja je zavisna od poljoprivrede koja zapošljava najveći deo radne snage. Ekonomija ove zemlje se temelji na komercijalnoj i nekomercijalnoj poljoprivredi, rudarstvu i trgovini. Najvašnije izvozne kulture su pamuk, kafa i kakao.

Stanovništvo Togoa
Stanovništvo Toga sastoji se od oko 20 etničkih skupina. Dve najveće su narod Ewe koji živi na jugu i Kabye na severu. Ova su dva naroda u nedavnoj togoanskog istoriji često bila politički sukobljena.

Religija u Togou
Verski, više od polovine stanovnika pripada domaćim religijama. Hrišćana je nešto manje od 30%, a muslimana ima oko 20%.
Search