Tuvalu


Tuvalu zastava Tuvalu je ostrvska država u Tihom okeanu
Tuvalu je ostrvska država u Tihom okeanu između Himalaja i Australije. Tuvalu ima mali broj stanovnika samo 11.636. Zbog male nadmorske visine na kojoj se nalazi ostrvo je ugroženo i moglo bi biti potopljeno ukoliko dođe do porasta nivoa mora. U tom slučaju stanovništvo bi bilo evakuisano na Novi Zeland. Stanovnici ovog ostrva su polinežanskog porekla. Prvi Evropljani koji su posetili ova ostrva bili su Španci 1568. godine. 1700. ponovo su došli sa namerom da ispitaju bogatstva ovih ostrva.

Tuvalu je članica Komovelta
Danas Tuvalu je konstutivna monarhija. Član je Komovelta kao nakadašnja Britanska kolonija. Tuvalu je jedna od najmanjih država na svetu, ustvari treća po veličini sa površinom od samo 26 km². Glavni grad je Funafuti.

Privreda u Tuvaluu
Takođe ovo je veoma siromašno ostrvo. Skoro da nema vode za piće, a slana voda nepovoljno utiče na poljoprivredu. 2001. godine vlada ove zemlje je objavila da je ostrvo ugroženo ukoliko dođe do porasta nivoa mora. Tada je Novi Zeland pristao da prihvati veći deo evekuisanog stanovništva. Tuvalu skoro da nema prirodnih resursa i živi uglavnom od strane pomoći. Internet domen je veoma atraktivan - .tv i koriste ga mnoge medijske kuće širom sveta. Najvažnije delatnosti su ribarstvo i turizam.
Search