Uzbekistan


Uzbekistan zastava Uzbekistan je država u Aziji
Uzbekistan, službeno Republika Uzbekistan, je država u središnjoj Aziji, bez izlaza na more. Graniči se na severu i zapadu sa Kazahstanom, na istoku sa Kirgistanom i Tadžikistanom i na jugu sa Turkmenistanom. Uzbekistan je jedna od 15 država nastalih raspadom Sovjetskog Saveza.

Reljef Uzbekistana
Više od 4/5 teritorije čine slabo naseljene ravnice, delovi velike Turanske nizije. Na krajnjem zapadu Uzbekistanu pripada deo Ustjurtske visoravni i južna polovina Aralskog jezero, a u središnjem delu nalazi se pustinja Kizilkum. Na istoku zemlje nalaze se planine, delovi Tien Čana, Gisara i Alaja, u čijim podnožjima živi većina stanovništva. Najviši vrh je Beštor, 4.300 m. Glavni grad je Taškent. Površina je 447.400 km², a broj stanovnika je 25.563.441.

Stanovništvo Uzbekistana
Uzbekistan je najmnogoljudnija od bivših sovjetskih republika. Većinu stanovništva čine Uzbeci, turkijski narod čija je religija tradicionalno sunitski islam. Broj tadžika, prve po veličini nacionalne manjine, je sporan, a iznosi od 5% do 30% stanovništva. U zemlji žive i Rusi 5.5%, zatim značajna korejska zajednica, rezultat Staljinovog prisilnog preseljenja u doba II svetskog rata.

Privreda Uzbekistana
Razvoj privrede koči uplitanje države, restriktivni trgovinski propisi i nekonvertibilnost domaće valute udružena sa visokom inflacijom. Poljoprivreda još uvek dominira, a najvažnija grana je gajenje pamuka.
Search