Urugvaj


Urugvaj zastava Urugvaj je država u Južnoj Americi
Republika Urugvaj je država u južnom delu Južne Amerike. Graniči se sa Brazilom na severu, rekom Urugvaj na zapadu, rekom Rio de la Plata na jugozapadu, a na jugu izlazi na Atlanski okean. Polovina stanivništva živi u glavnom i najvećem gradu ove zemlje Montevideu. Urugvaj je druga najmanja država u Južnoj Americi, veća jedino od Surinama. Prostire se samo na 177 hiljada km², a u njoj živi 3,2 miliona stanovnika. Urugvaj je takođe jedna od ekonomski i politički najstabilnijih zemalja Južne Amerike.

Dolazak Evropljana u Urugvaj
Prvi Evropljani koji su došli na ove prostore u XIV veku bili su Španci i Portugalci. Oni su se borili za ovu koloniju. Posle kolonijalnog razdoblja Urugvaj je postao nazavisna država 1828. godine.

Geografski položaj Urugvaja
Urugvaj obuhvata zaliv La Plata zajedno sa Argentinom, koji je veoma važan za privredu zemlje i predstavlja njenu najznačajniju vezu sa drugim zemljama. Na jugoistoku se nalazi reka Rio da la Plata, u koju se uliva reka Urugvaj, koja predstavlja zapadnu granicu. Pored njih u zaliv La Plata se uliva i Parana. Sve ove reke prave veoma plodnu deltu. Uopšte reljef Urugvaja je uglavnom ravničarski. Klima je zbog blizine okeana vlažna, okeanska.

Stanovništvo Urugvaja
Većina Urugvalaca govori španski i španski kulturni uticaj je dominantan, mada veliki deo stanovništva ima italijansko poreklo. Oko 80 % stanovništva su potomci doseljenih Evropljana, manji deo oko 8% su mestici i oko 4% su crnci. Većina stanovništva su rimokatolici. Pored njih ima dosta protestanata i jevreja. U poslednje dve dekade oko 500.000 Urugvajaca se odselilo u Brazil i Argentinu.
Search