Španija


Španija zastava Španija država u Evropi
Španija se nalazi na Pirinejskom poluostrvu u jugozapadnom delu Evrope. Graniči se sa Portugalijom na zapadu i Francuskom i Andorom na istoku. Izlazi na Sredozemno more i Atlanski okean. Na samom jugu je Girblatarski tesnac, gde je kolonija Gibralatar, koja pripada Velikoj Britaniji i koja je često predmet sporova ove dve zemlje. Glavni grad je Madrid.

Španija je kraljevina
Španija je kraljevina sa kraljem Huan Karlosom I na prestolu, ali kraljevska porodica više ima formalnu vlast u zemlji. Po površini je 50. zemlja na svetu (504.758 km²), a po broju stanovnika 29. (43.197.684 stanovnika, po podacima iz 2004. godine). Španije je članica Evropske Unije i koristi evro kao svoju valuti, a do 1999. godine je koristila pezetu.

Reljef Španije
Španija se nalazi u umerenoj zoni, a velika raznolikost reljefa utiče na to i da je klima veoma raznovrsna. Reljef ove zemlje karakteriše veliki broj planinskih lanaca među kolima se izdvajaju: Pirineji na severu zemlje, na granici sa Francuskom, zatim Kastiljke planine u središnjem delu zemlje i Sjera Madre i Andaluzijske planine na jugu. Najzanačajnije reke na ovom poluostrvu su Taho, Duro i Gvadalkivir. Gvadalkivir pre nego što se ulije u Atlanski okean pravi veliku deltu oko svog korita.

Privreda Španije
Španija je jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope sa razvijenom industrijom, poljoprivredom i uslužnim sektorom. Pored glavnog grada Madrida, koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje, drugi veliki gradovi su smešteni na obali Sredozemnog mora. To su: Barselona, Valensija, Malaga i Kartagena.

Službeni jezici i religija u Španiji
Službeni jezik je španski ili kastiljski, a drugi zastupljeni jezici su katalonski, baskijski, galicijski, asturleonski i aragonski. Dominantna religija je katoličanstvo.
Search