Šri Lanka


Šri Lanka zastava Šri Lanka država u Aziji
Šri Lanka, službeno Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka, je ostrvska država u južnoj Aziji. Zauzima ostrvo Šri Lanku (u prošlosti zvano i Cejlon) i nekoliko manjih ostrvaca u Indijskom okeanu, jugoistočno od Indijskog poluostrva. Glavni grad je Kolombo. Površina je 65.610 km², a broj stanovnika je 19.607.519 stanovnika.

Reljef Šri Lanke
Veći deo zemlje zauzimaju nizije i brežuljkasta područja. Planine se nalaze samo u unutrašnjosti ostrva, sa najvišim vrhom Pidurutalagalom (2.524 m). Klima je monsunska.

Šri Lanka je bila britanska kolonija
Celo ostrvo postalo je deo Britanske Imperije 1796. godine. Nakon nezvisnosti dominantnu ulogu u politici zemlje imala je singaleška većina, što je dovelo do nezadovoljstva Tamila i njihove otvorene pobune 1983. godine pod vodstvom gerilske skupine Tamilskih tigrova. Prekid vatre između Vlade i pobunjenika traje od 2001. godine.

Šri Lanka je najviše pogođena Cunamijem 2004. godine
Šri Lanka je jedna od zemalja najteže pogođenih cunamijem 2004. Poginulo je više od 30.000 ljudi. Dve najveće zajednice su Singalezi, uglavnom Budisti (75%) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (18%). Na ostrvu živi i značajna sunitska muslimanska zajednica (7%) čiji pripadnici govore tamilskim jezikom.

Privreda Šri Lanke
U ekonomiji Šri Lanke tradicionalno je najznačajniju ulogu imala plantažna poljoprivreda (čaj, guma, cimet). Nakon liberalizacije i privatizacije u protekla dve decenije u prvi plan je izbila tekstilna industrija i proizvodnja hrane, kao i snažni uslužni sektor (finansije, telekomunikacije).
Search