Somalija


Somalija zastava Somalija država u Africi
Somalija je država u istočnoj Africi u regiji znanoj kao "Rog Afrike", na obali Indijskog okeana. Na severozapadu se graniči sa Džibutijem, na zapadu sa Etiopijom i Kenijom. Somalija se prostire na 638 hiljada km², a ima oko 9 miliona stanovnika. Glavni grad je Mogadiš. Somalija je država sa najdužom obalom na afričkom kontinentu (2720 km).

Reljef Somalije
Severni deo zemlje je brdovit sa nadmorskim visinama od 1000 do 2000 m, a središnja i južna područja su ravna sa prosećnom visinom ispod 200 m. Klima je topla sa visokim temperaturama tokom cele godine, sezonskim monsunima i nepravilnim rasporedom padavina tokom godine. Područje današnje Somalije u kolonijalnom razdoblju je bilo podijeljeno između Velike Britanije koja je držala severni deo, i Italije u čijem je posedu bio ostatak. Somalija je dobila nezavisnost 1960. godine kada su se ova dva dela ujedinila.

Stanovništvo Somalije
Za Somalija je karakteristično da je etnički homogena, čak 85% stanovništva čine etnički Somalijci za razliku od drugih afričkih država koje su vrlo heterogene. Gotovo svi stanovnici po veroispovesti su muslimani. Osim službenog somalijskog, u upotrebi su i arapski, engleski i italijanski jezik.

Privreda Somalije
Ekonomski, Somalija je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Većina stanovnika bavi se nomadskim stočarstvom. BDP je za 2004. procenjen na 600 USD po stanovniku.
Search