Sveti Kristofer i Nevis


Sveti Kristofer i Nevis zastava Sveti Kristofer i Nevis
Sveti Kristofer i Nevis je ostrvska država u Karipskom moru. Pripada Malim Atilima. Nalazi se zapadno od Antigve i Barbude i jugoistočno od Holandskih Antila. Po površini je 186. zemlja na svetu sa 261 km², a po broju stanovnika 186. sa 33.819 stanovnika.

Kolonizacija ostrva
Pre dolaska Evropljana ovo područje bilo je naseljeno indijanskim plemenima Kariba. Kristofer Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na ovo ostrvo i nazvao ga, prema svetcu zaštitniku, Sveti Kristofer. Manje ostrrvo nazvao je Nevis (španski nieves = sneg). Kolonizacija je počela oko 1623. kada na Sv. Kristofer dolaze Francuzi i Britanci. Kao prva engleska kolonija u ovom području, ostrvo postaje polazište za dalju kolonizaciju Karipskog područja.

Tokom XVII i XVIII ostrva nekoliko puta prelaze iz francuske uprave pod britansku i obrnuto. Konačno ostaju u britanskom posedu nakon 1783. Dobijaju vlastitu upravu 1967. a punu samostalnost 1983. godine.

U kolonijalnom razdoblju na Svetom Kristoferu i Nevisu proizvodio se gotovo isključivo šećer. Nakon što se ova proizvodnja suočila sa teškoćama, vlada pokreće programe razvoja drugih poljoprivrednih kultura i sektora ekonomije.

Stanovništvo ostrva
Većina stanovništva je crnačkog porekla, uz nešto britanskih i portugalskih doseljenika. Po verskoj pripadnosti zastupljeni su, anglikansi, protestanti i katolici.
Search