Sejšeli


Sejšeli zastava Sejšeli su ostrvska država u Indijskom okeanu
Sejšeli su ostrvska država u zapadnom delu Indijskog okeana, udaljena oko 1.600 km od obale Afrike, severoistočno od Madagaskara. Okružuju ih sledeće ostrvske države i teritorije: Mauricijus i Reunion na jugu, Komori na jugozapadu i Maldivi na severoistoku. Sejšeli su arhipelag od 115 ostrva. Sva ostrva pripadaju državi Sejšeli. Glavno ostrvo je Mexe.

Istorija Sejšela
Većina ostrva su koralna, kao najveće ostrvo Aldabra, a neka imaju granitnu podlogu. Ova ostrva se uglavnom nalaze u centralnom delu arhipelaga. Prvi posetioci Selšela su bili arapski trgovci, a prve pisane podatke o ostrvu su ostavili Portugalci i oni datiraju iz 1505. godine. Ostrva su bila piratska baza sve dok ih nisu osvojili Francuzi 1756. godine i nazvali po svom ministru privrede Žan Moro de Seželu. Ostrva su prešla pod britansku vlast 1814. godine Nezavisnost su dobila 1976. godine.

Stanovništvo Sejšela
Sejšeli nemaju domorodačkog stanovništva. Svi stanovnici ostrva su potomci doseljenika: Francuza, Afrikanaca, Indijaca i Kineza. Većina stanovništva su hrišćani po veroispovesti, uglavnom katolici.

Površina i privreda Sejšela
Površina ove afričke države je 455 km². Broj stanovnika je 81 hiljadu. Glavni grad je Viktorija. Privreda ove male afričke države uglavnom zavisi od turizma. Poljoprivreda je primitivna i namenjena isključivo potrebama stanovništva.
Search